Parlez-vous de la mode? • Samo nežno prema sebi

Autor: Milica Golubović

Ovog meseca smo imali zadovoljstvo da razgovaramo sa izuzetno talentovanom i nadahnjujućom Janom Oršolić, dizajnerkom aktuelnog projekta Samo nežno prema sebi. Mi smo ovu mantru oberučke prigrlili, a u nastavku vam otkrivamo nešto više o nastanku, ideji i svrsi ovog važnog projekta, kao i Janinim planovima u budućnosti.


Foto: Katarina Ćirković
Samo nežno prema sebi bismo opisali kao motivacionu mantru, način života ili nešto treće?

Za mene je to najpre bio pojas za spasavanje u borbi sa napadnima panike. Sada je pored toga i svašta drugo, a meni je posebno značajno to što je projekat Samo nežno prema sebi okupio ljude za koje je ova tiha, tinjajuća, unutrašnja potreba, najzad dobila svoj oblik, otelotvorila se i evoluirala u malu zajednicu.

Projekat Samo nežno prema sebi je odmah postao viralan zahvaljujući svom jedinstvenom dizajnu i snažnoj poruci. Koliko je taj projekat umetničkog, a koliko psihološkog karaktera?

Pošto sam dizajner i edukator, ovaj poduhvat jedino mogu da potpišem kao umetnički projekat. Komuniciranje sažetim, jasnim rečima i vizualima moj je posao. Kad je sve bilo na početku, iz svog blesavog smisla za humor, ovu rečenicu sam potpisivala kao terapeutsku mantru, ali kad je porastao toliko da za njega zna mnogo širi krug ljudi, smisao za humor je morao da ustupi mesto preciznom opisu koji ni slučajno ne sme da napravi zabunu.



U moru mantri, klišea i motivacionih poruka, kako se rodi ideja inovativnog, toplog i toliko neophodnog koncepta kao što je Samo nežno prema sebi?

Rečenica je nastala iz mog intenzivnog rada na sebi kroz različite metode koje mi pomažu da raščivijam sopstvene zamršene naučene modele ponašanja koji mi škode, da ih time razmagnetišem i nastavim hrabrije, otvorenije i rasterećenije. Rečenica Samo nežno prema sebi u tome mi neizmerno pomaže.

Da li biste rekli da postoji trenutak kada treba da podvučemo crtu i postavimo se Samo grubo prema sebi?

Ova rečenica je namenjena onima koji su već predugo bili grubi, strogi i brutalni prema sebi. To su ljudi koji su se, kad su je prvi put čuli, osetili kao da su dobili dozvolu da skinu sa leđa najteži planinarski ranac koji neprestano nose godinama. Oni od sebe uvek traže više, brže i bolje, sebi su večito najstroži kritičari i sebi ne praštaju greške. Od unutrašnjeg samobičevanja imaju sistemske bolesti, misteriozne i nerešive, za koje im lekari kažu da su od stresa. Nežnost ne isključuje disciplinu, posvećenost i rad, nego poziva na osluškivanje svojih potreba i granica koje mnogi od nas ne poznaju ni u zrelim godinama. S obzirom da je publika ovog projekta dominantno ženska i većinom je čine osobe od 18-34 godina, ovo je važna poruka kojom nečiji odnos prema sebi značajno može da se modeluje u pitomijem smeru. U tom smislu, za ovaj projekat vrlo je važan urednički pristup na Instagram nalogu @samo_nezno_prema_sebi, gde je jedna od ključnih stvari izbor tuđih tekstova i fotografija u kojima smo pomenuti, a koje odlučimo da repostujemo. Tim izborom modelujemo ono što želimo da promovišemo kroz ovaj kanal komunikacije.


Ne da mi se je nova mantra koja nas polako ali sigurno osvaja. Da li u budućnosti možemo očekivati dalje širenje „porodice“ Samo nežno prema sebi?

Ne da mi se je bila ograničena serija zelenih bedževa koja je ispratila leto i podržala našu zasićenost sopstevnim pogrešnim matricama ponašanja. Tattoo stikeri takođe uskoro izlaze iz opticaja, jer su bili osmišljeni za leto, kada smo bili toliko golišavi da nismo imali gde da zakačimo bedž. Uskoro će se pojaviti novi proizvodi sa poznatom rečenicom, koje ošmisljavam vođena sezonama i svojim osećajem za adekvatnu aplikaciju ovakve male, lične, skoro tajne poruke. Pored toga, početkom oktobra čeka nas nova divna saradnja, a onda i nova rečenica koja se nadovezuje na omiljenu mantru, te poziva na razmišljanje, pogled u sebe i izražavanje svojih potreba.

#insp. #intervju #moda #umetnici




                                                       

Нема коментара:

Постави коментар