Laguna: Peter Handke je ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost

„Tokom više od pedeset godina stvaralaštva, Peter Handke je ostvario veliki broj dela različitog žanra, i tako postao jedan od najuticajnijih evropskih pisaca posle Drugog svetskog rata. Jedinstvenost Handkeove umetnosti jeste izuzetna pažnja koju on poklanja pejzažima i materijalnom ovaploćenju sveta, zbog čega su film i slikarstvo dva najveća izvora inspiracije za njegovo delo.“

Izdavačka kuća Laguna nedavno je objavila Handkeov roman „Veliki pad“ u prevodu Žarka Radakovića.

„Veliki pad“ obuhvata jedan dan – od jutra do kasnih večernjih sati – u životu ostarelog glumca koji iz predgrađa metropole kreće u centar da mu predsednik države uruči prestižnu nagradu. Na tom putu sreće se sa beskućnicima i imigrantima, potom dolazi do napuštene pruge, gde ga policajci nakratko zaustavljaju zbog sumnje da je terorista. Ništa nije bolje ni kada kroči u samo srce grada u kojem su ljudi otuđeni i pod pogubnim uticajem savremene tehnologije. Junakova šetnja je delom hodočašće delom krstaški pohod ispunjen dubokim promišljanjem o svetu u kojem živimo.

Vest da je Handke dobitnik prestižnog književnog priznanja obradovala je i dvostrukog dobitnika Ninove nagrade Dragana Velikića: „I Peter Handke i Olga Toharčuk su pisci čije delo poznajem i volim. Kada bi pravo na komentar imali samo oni koji poznaju ono što komentarišu, bilo bi manje nesporazuma u svetu.“

Urednik knjige „Veliki pad“ je Nebojša Barać. „Svako ko poznaje Handkeove knjige sigurno je srećan zbog ovakve odluke žirija. Peter Handke je neuhvatljiv za sve žanrovske odrednice, ne može mu se zameriti da su njegova politička ili društvena uverenja zaslužna za dodelu nagrade. Njegovo delo predstavlja najraznovrsniji i najcelovitiji izraz književnog stvaralaštva današnjice. Ovogodišnje Nobelove nagrade idu u ruke pisaca koji su ih zaslužili“, rekao je Barać.

Peter Handke (1942, Grifen) jedan je od najznačajnijih pisaca nemačkog jezika i savremene svetske književnosti. Pisac stotinak knjiga, romana, pripovesti, drama, poezije, eseja, žurnala i filmskih scenarija; autor više filmova, i koautor i saradnik u mnogim filmovima Vima Vendersa; likovni ilustrator svojih tekstova. Dobitnik niza nagrada: Bihnerove, Kafkine, Šilerove, Ibzenove, Nestrojeve, nagrade „Tomas Man“, nagrade „Milovan Vidaković“ i Nobelove nagrade za književnost 2019.


#insp. #umetnost i kultura

Нема коментара:

Постави коментар