Umetnici insp.irišu: Ana Vukosavljević Anushka

Intervju: Jovana Šotić

Ana Vukosavljević je ilustrator i vlasnica Anushkinog sveta. Taj svet je pastelan, nežan, sakriven od svakodnevnice, i ne zna za okvire. Saznali smo šta se u njemu sluša i zašto su Gustav Klimt i Džordž Bariber česti gosti, ali i to  kakav značaj  za njega ima devojka Ellie koja je okupana cvećem. Zavirite u živopisan, neobičan i radošću ispunjen mikrokosmos Ane Vukosavljević.



Koje su sličnosti i razlike između Anuške i Ane Vukosavljević?
Anushka je plod Ane. Sve ono što je duboko u meni, uvijeno u formu nežnosti , jedan šaren i razdragan svet, još uvek u formi nastajanja, koji se javnosti prezentuje upravo zahvaljujući Ani Vukosavljević.
Gde, kada i kako je stvoren Anuškin svet?
Nećete verovati, ali potpuno spontano. Naime, između svakodnevice, hobija i zasićenosti tadašnjom svakidašnjicom nastala je jedna ideja, koju danas znate kao Anushka Design.
Kako izgleda tvoj stvaralački proces?
Volim ovo pitanje (smeh).  Stvaram u svom kutku, opremila sam ga kako bih iz sebe izvlačila ono najbolje i to predstavljala vama. Volim da radim noću, uz klasičnu muziku i puno sveća. Nekada moja ruka radi sama za sebe i delo nastaje skoro pa samo, u smislu inspiracije, ja sam samo tu da pratim to nadahnuće.


Pored toga što ilustruješ ljude koji postoje, ti “na papir” prenosiš i one iz tvoje mašte. Da li im pored crta lica, frizure i garderobe izmišljaš i sudbine, uređuješ slobodno vreme i dodeljuješ neke stilove života i hobije?
Svaka moja ilustracija je svet za sebe. Svaka ima svoju sudbinu i dopuštam svojoj publici da svaku ponaosob doživi na svoj način, baš kao što i ja to radim.
Možeš li da nas upoznaš sa nekom devojčicom koju si stvorila?
Biće mi zadovoljstvo. Ellie je devojka plave kose okupana cvećem. U trenutku kada misli da joj život ne donosi drastićne promene, ona dolazi u Anin svet, postaje prva Anushka girl i otvara potpuno novu epohu mog života. Zauvek će mi biti važna.
Zamisli da smo u 2120. godini i da u udžbeniku istorije umetnosti postoji posebno poglavlje posvećeno tvom radu (anushkizam?). Šta bi pisalo o tvojim pretečama? Ko je sve uticao na tvoj rad?
Radovala bih se tome. Moj rad je ogledalo života. Mog i onog oko mene. Emocije koje proživljavam utkane su u očima mojih devojaka na papiru. Ljudi koji me inspirišu i motivišu poput Gustava Klimta, Matisa i Džordža Barbiera sigurno da imaju udela u svemu ovome što radim. 


Da bi neko upoznao umetnika, najvažnije jeste da upozna njegov rad. Ali se njegov rad ne može do kraja dokučiti ako ne saznamo o umetniku šta ga inspiriše u životu, na primer?
Slažem se. Inspiriše me život! Boje, teksture, ljudi. Svaka životna priča ponaosob je jedna velika inspiracija onome ko ume da ume da je vidi.
Čega se plašiš?
Nedostatka vremena.
Šta nam spremaš u budućnosti?
Puno ideja, puno više od portreta devojaka. Anushka će se razvijati kao i do sada, bez presije i napetosti, čista ljubav i inspiracije za razne projekte.

View this post on Instagram

2019 was one of the hardest year in my life! It was super challenging and exhausting one. In June I started selling my prints online and at Septembar I started working on personalized illustration and I’ve drawn more than 20 of them. I was on 4 makets last year and I’m super proud of myself for making it all happen!! 🍾 And I’m sooo grateful for your support! I’ve never thought someone would buy my art or support me in any way! In 2020 I want to keep working and I want to be easier on myself. I want to have some time to work on my personal projects. Nothing serious, just to sit and draw without any pressure or deadline. Cheers to new beginnings 🍾✨ Happy New Year!! 🎈🎊 P.S. This is personalized illustration I did for @googlica #anushkasgirls #anushkadesign

A post shared by ANUSHKA (@anushka.design) on


#insp. #intervju #umetnost i kultura

Нема коментара:

Постави коментар