Samsung Electronics: Jutarnja kafa sa pogledom na dela Tintoreta i Velaskeza

Da li ste znali da muzej Viktorije i Alberta u Londonu čuva više od 2.7 miliona predmeta? Otprilike isti broj posetilaca svake godine prođe kroz vrata muzeja Prado u Madridu.
Čovek je od davnina instinktivno stvarao i okruživao sebe umetnošću i predmetima čija je osnovna svrha da ulepšavaju životni prostor. Odlazak u muzej samo je jedan od načina na koji se, makar na trenutak, može postići taj osećaj jedinstva sa vrhunskim umetničkim delom, koji budi inspiraciju.
Međutim, zamislite da je moguće da taj osećaj proživljavate svakog dana, iz svoje dnevne sobe. Zamislite da pijete jutarnju kafu gledajući u remek-dela Tintoreta, Hijeronimusa Boša ili Velaskeza na sopstvenom zidu. Sada je to moguće zahvaljujući umetničkom režimu na The Frame televizoru i saradnji sa nekim od najvećih svetskih muzeja i galerija, koji su odlučili da idu u korak s vremenom i svoja dela učine dostupnim i u digitalnom formatu.

Kako je došlo do kolaboracije sa Samsung Art prodavnicom?

Amelia Calver, Muzej Viktorije i Alberta (dalje u tekstu V&A): Naš muzej je kreirao specijalnu V&A kolekciju za The Frame televizor pre dve godine, u skladu sa našim osnovnim principom - da umetnost treba da bude dostupna, da edukuje, inspiriše, kao i da bude odraz inovacije i kreativnosti.
  
Cristina Alovisetti, Muzej Prado: Samsung i Prado su partneri dugi niz godina, od 2013. Naš zajednički cilj je da učinimo umetnost dostupnijom široj javnosti uz pomoć tehnologije, kreirajući više mogućnosti za ljude koji žele da u njoj uživaju u svakoj situaciji.

Šta vas najviše fascinira u vezi sa The Frame televizorom?

V&A: Muzej Viktorije i Alberta jedan je od vodećih muzeja u svetu, sa više od 2.7 miliona izložbenih predmeta – od posuđa i nameštaja, preko fotografije i digitalnog dizajna, do mode i primenjene umetnosti, a koncept The Frame televizora nas je u momentu oduševio. Način na koji je dizajniran, da se nepogrešivo uklopi u prostor i izgleda jednako savršeno kada je isključen i uključen, primer je izuzetne genijalnosti i maštovitosti.   
  
U kojoj meri se Art Store filozofija umetnosti podudara sa onom koju vi negujete u muzeju?
  
Prado: Muzej Prado ulaže velike napore u širenje znanja putem svog web sajta i bogatim sadržajima koji se na njemu nalaze. Onda kada nije moguće uživo iskusiti umetnička dela, kvalitet digitalne slike postaje prioritet, jer i najmanji detalji mogu da pruže drugačiju perspektivu.


Koliko je bitno da umetnost bude prisutna u svakodnevnom životu?

V&A: Umetnost i dizajn definitivno su postali nezaobilazni deo svakog doma i svakodnevnog života ljudi. Mi prirodno i često nesvesno reagujemo na ono što nas okružuje. Stoga je veoma važno spoznati i prigrliti tu emotivnu stranu umetnosti i dizajna, u cilju stvaranja prelepih i inspirativnih iskustava.  

Koja dela iz vašeg muzeja će biti deo kolekcije namenjene Samsung Art prodavnici?

Prado: Od samog početka smo pažljivo birali umetnička dela i način na koji će ona biti predstavljena. Ova specijalna kolekcija proteže se kroz više vekova i različitih stilova – od legendarnih remek-dela do manje poznatih, ali jednako vrednih radova. Neka od njih su Vrt uživanja Hijeronimusa Boša, Velaskezov Pogled na baštu vile Medičijevih, brojni pejzaži, mrtva priroda i portreti.

V&A: Pre svega bih izdvojila vanvremenska dela po kojima je naš muzej i poznat u svetu, poput radova Vilijama Morisa, Kacušike Hokusaja i Voltera Krejna. Takođe, tu su i neka nova i relativno nepoznata imena iz sveta dizajna na koje definitivno treba obratiti pažnju, jer ćemo ih slušati sve više u vremenima koja dolaze.

#insp. #umetnost i kultura

Нема коментара:

Постави коментар