Parlez-vous de la mode? Život (ni)je Hollywood

Autorka: Milica Golubović

Hot girls summer je sada daleka morska uspomena i pred nama je ozbiljan zadatak gledanja i analize kinematografskih ostvarenja ove jeseni. Kao velika zaljubljenica u filmska platna, mini serije, životne priče poznate i kao drame (i na filmskom platnu i van njega), nisam mogla da propustim gledanje hit serija (iako često odgovarno tvrdim da izbegavam gledanje mainstream serija/filmova) Scences from a Marriage/Scene iz braka, Maid/Sluškinja i The Bold Type/Odvažne za koje (odgovorno) tvrdim da su vredne pažnje. 

Pre nego što svi kolektivno završimo u suzama i kontemplaciji života moram podeliti svoje oduševljenje novim fimskim i serijskim ostvarenjima koji su odstupili od “happy end-a”, pakovanja u sjajne papire i dodavanjem satenske mašne na svaki disfunkcionalni odnos. Danas imamo priliku da sagledamo ceo spektar odnosa, realnih životnih problema, bez instant filmskih rešenja, ogoljeno, bolno, surovo, istinito..imamo priliku da gledamo stvarnost. Otkriće cele “sive zone” zapravo pomaže društvu da se preispita, oslobodi, prizna i prihvati da je istina negde između happily ever after i miserably forever. Scene iz braka, Sluškinja i Odvažne su definitivno tri serije koje nažalost demistifikuju mit happily ever after, ali na sreću dokazuju i da sigurno nećemo biti miserably forever.

U Bergmanovoj originalnoj verziji Scences from a Marriage iz 1973. godine postoji jedna značajna razlika u odnosu na novu verziju... pogađate? Zamenjene su (rodne) uloge, tj. muškarac je hranitelj porodice, muškarac zarađuje više, muškarac napušta..Čemu da zahvalimo na samostalnom, dominantom ženskom liku? Emancipaciji? Rodnoj ravnopravnosti? Koliko nam je prirodna i bliska ovakva podela uloga? U razgovoru sa ljudima koji su gledali seriju saznajem da su šokirani što je ona njega ostavila, što je ona dominantija...razmišljam: da li je zaista važno? Da li smo toliko duboko u kalupima da imamo scenario ko koga treba da ostavi i na koji način? Izgleda da jesmo, a bili su i Šveđani gde je nakon izlaska prve verzije serije 1973. godine značajno porasla stopa razvoda, a kasnija istraživanja su dokazala da je razlog ovog trenda prikazivanje serije (razvodi su u 20. veku još uvek bili tabu tema). I tako je otkrivena još jedna “siva zona”...

Maid... uzdah, jedno preskakanje otkucaja, pritiskanje slepoočnica i..ne pomaže. Osećate bol, nepravdu, bespomoćnost, pritisak u grudima kao da je neko vaš. Shvatam, jeste neko naš. Naša majka, sestra, prijateljica, ona što se bori iz dana u dan, ona koja brine, voli, pati, daje sve od sebe. Još jedan snažan ženski lik, konstantna borba, neposustajanje, odlaženje i vraćanje..sebi i od sebe. Iako “teška”, Maid pruža nadu, volju, mogućnost...i podseća na ljubav. Ljubav za sve mame.

Last but not least - The Bold Type. Sve što vam je potrebno za oporavak, inspiraciju, vraćanje sebi. U susret novoj i poslednjoj sezoni koja kreće sa emitovanjem u novembru pravo je vreme za obnavljanje gradiva i pregled prošlih sezona. Ovog puta, 3 snažna ženska lika, užurbana svakodnevica, kompleksni odnosi, ambicija, usponi i padovi, moda i prijateljstvo. The Bold Type je idealna za dnevnu dozu optimizma, inspiracije, ali takođe i za preispitivanje, učenje i sagledavanje “šire slike”. Podseća na beskopromisna prijateljstva, na one naše koje su uvek tu. A mene? Mene podseća na moju T. 

Long story short... ukoliko vam se razmišlja, plače, preispituje – voilà! Estetska preporuka ide za Scenes from a Marriage – uživaćete u svakom kadru, modna preporuka (naravno) The Bold Type - inspirisaće vas da sutra obučete nešto odvažno na posao, a životna preporuka Maid – podsetiće vas koliko ste zapravo srećni.

Iz “sive zone”, Vaša Milica

Ilustracija: Alja Horvat
Ilustracija: Alja Horvat




Нема коментара:

Постави коментар